Pääkaupunkiseudun sotaorvot ry 20 vuotta
Teksti Sirkka-Liisa Tarjamo
Pääkaupunkiseudun Sotaorvot ry vietti 20-vuotisjuhliaan 17.10.2021 osallistumalla sotaorpojen kirkkopyhän viettoon Helsingin tuomiokirkossa. Tilaisuus jatkui kirkkokahveilla ja juhlalla kryptassa. Tilaisuuteen osallistui noin 100 yhdistyksemme jäsentä.
Jumalanpalveluksen ja kirkkokahvien jälkeen puheenjohtaja Hannu Niskanen avasi tilaisuuden ja sytytti kynttilän isiemme muistoksi. Kuulimme tarinaa ja runoa evakkotaipaleelta Maria ja Pentti Klefströmin esittäminä, Muntra Musikanter -kuoro lauloi ja Mirjami Niinimäki piti puheen sotaorvoille.
Puheessaan Mirjami Niinimäki viittasi yhdistyksemme 10-vuotisjuhlateokseen ”Me yhdessä”. Siinä kunniapuheenjohtajamme Lea Heino siteeraa Lahja Vertasta, joka on myös perustajajäseniämme. ”Sotaorvot ovat kuuluneet siihen hiljaiseen vaiettuun kansalaisryhmään, joka on koko ikänsä tehnyt työtä perheensä ja yhteiskunnan hyväksi niin, ettei ole jäänyt voimia eikä aikaakaan pitää ääntä itsestään.” Lea Heino jatkaa: ”Sotaorpous on jäänyt taka-alalle. Vasta vanhemmalla iällä, jolloin aletaan katsoa taaksepäin elettyä elämää, nousee esiin lapsena koettu suru. Se yhdistää meitä sotaorpoja. Heräsi halu löytää muita saman kohtalon kokeneita, joten aloimme etsiä toisiamme.”
Mirjami Niinimäki totesi puheessaan, että Suomi vapautui pohtimaan menneisyyttään ja erityisesti toisen maailmansodan aikaa vasta 30 vuotta sitten, kun Neuvostoliitto hajosi. Siihen saakka oli paljosta vaiettu. Lasten kokemuksen erityisyyttä ei vielä 40- ja 50-luvuilla oikein tajuttu ja tunnistettu. Tämä saattaa hyvin vastata kysymykseen, miksi vasta 2001.
Tilaisuudessa jaettiin huomionosoituksia ja ansiomerkkejä yhdistyksessä ansiokkaasti toimineille. Ne luovutti Kaatuneitten Omaisten Liiton toiminnanjohtaja Pirjo Tolvanen.
Kaatuneitten Omaisten Liiton hallitus oli myöntänyt ansioristin Lea Heinolle, Pirkko Helenorolle ja Annikki Saarenmäelle, kultaisen ansiomerkin Hannu Niskaselle, Gunvor Pelanderille, Päivy Penttiselle ja Sirkka-Liisa Tarjamolle. Hopeinen ansiomerkki oli myönnetty Matti Juholle, Kaarlo Kuntsille, Martti Liukolle, Maila Nymanille, Annikki Pakkaselle, Laila Palholle, Eila Raikaslehdolle, Tuula Hormiolle, Pentti Klefströmille, Ahti Hiiroselle, Viola Kotamäelle ja Kari Sarkkiselle.