Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sotaorpojen rekisteröinnistä, tunnuksesta ja kunnianosoituksesta


REKISTERÖINTI

Rekisteröinti alkoi lokakuun lopulla 2009 ja päättyi 3 vuotta myöhemmin 30.10.2011, mutta sitä jatkettiin vielä 30.6.2016 asti ja avattiin uudestaan välille 7.2.2018 - 31.8.2018. Rekisteröintejä kertyi ensimmäisessä avoinna olossa yli 16000, joista n. 2/3 oli sotaorpoyhdistysten jäseniä ja n. 1/3 oli yhdistyksiin kuulumattomia.  

Rekisterin luonti atk-pohjaisena vei oman aikansa. Sitten 

RAY MYÖNSI KOHDEMÄÄRÄRAHAN 31.1.2013 
KAATUNEITTEN OMAISTEN LIITOLLE 
98 000 euroa / 2013-2014 
sotaorporekisterin laatimiseen ja sotaorpotunnuksen valmistamiseen.


VALTIOVALLAN KUNNIANOSOITUS SOTAORVOILLE

Kaatuneitten Omaisten Liiton Kulttuuri- ja hengellisillä päivillä Jämsässä 28.-29.9.2013 ministeri Paula Risikko juhlapuheessaan sunnuntaina 29.9.2013 toi juhlaväelle tiedoksi valtiovallan kunnianosoituksen ja luvan käyttää RAY:n em. kohdemäärärahaa rekisterin lopulliseen toteuttamiseen ja sotaorpojen rintamerkin valmistamiseen.  Sosiaali- ja terveysministeriö antoi asiasta oman tiedotteensa ja tapahtuma kerrottiin valtakunnan uutislähetyksissä. 

KUNNIANOSOITUKSEN JA SOTAORPOMERKIN JAKAMINEN

Kaatuneitten Omaisten Liitto jatkoi rekisterin muodostamis- ja tarkistustyötä ja tilasi kirjailija, graafikko Aimo Vuoriselta Lappeenrannasta em. sotaorpomerkin rekisteröityjen sotaorpojen tunnukseksi. 
Loppukesän 2014 aikana sotaorpoyhdistyksille postitettiin heidän kauttaan rekisteröityneille sotaorvoille  kunnianosoituksen antamisen aikana pääministerinä olleen Jyrki Kataisen ja sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon allekirjoittaman kunnianosoituksen kopio, todistus rekisteröidystä sotaorpoudesta ja sotaorpojen tunnusmerkki, jonka osanottajat kiinnittivät Turussa Kulttuuri- ja hengellisten päivien 6.-7.9.2014 pääjuhlassa puvun rintamukseen. 
Niille rekisteröityneille sotaorvoille, jotka eivät kuulu mihinkään yhdistykseen, Kaatuneitten Omaisten Liitto huolehti merkin ja em. dokumenttien lähettämisen. Lisäksi Liitto esitti toivomuksen, että yhdistykset järjestäisivät jäsenistölleen merkkien luovutustilaisuuden, koska vain osa jäsenistä pystyi olemaan läsnä Turussa. 


MERKIN KOKO JA SYMBOLIIKKA


Merkki on kuvassa suurennetussa koossa, luonnollisessa koossaan korkeus n. 17 mm ja leveys n. 24 mm. 
 

Lähtökohtana on heraldiikasta tuttu ranskanlilja (fleur de lis), joka tässä edustaa asiaamme liittyvää vapauden ihannetta. Hopean väri kertoo, että arvostamme tunnustamme. Risti tunnuksen alaosassa viittaa isämme tai äitimme isänmaalle antamaan uhriin. Pieni vaakunaleijona ristin keskellä on merkkinä valtiovallan meille suomasta tunnuksesta.

Tiedustelut sotaorporekisteristä: Kaatuneitten Omaisten Liitto (KOL)

SOTAORPOJEN TUNNUKSEN KÄYTTÖOHJEET

Kaatuneitten Omaisten Liiton ohjeet rekisteröityjen sotaorpojen tunnuksen käytöstä: 
  1. VAATETUS: Tunnusta voidaan käyttää arki- ja juhlapuvussa, mutta ei puserossa tms.

  2. PAIKKA: Takin kaulusliepeessä tai naisilla vastaavassa paikassa vasemmalla.

  3. SUHDE kunniamerkkeihin: Verrattavissa sotaveteraanien tammenlehvään. Tunnus saa jäädä paikoilleen kauluksen napinläpeen tai vastaavaan paikkaan. Kunniamerkit tulevat rintaan.

  4. SUHDE sururistiin: Käyttäjän harkinnan mukaan vain jompikumpi.

  5. SUHDE muihin liittojen ja yhdistysten merkkeihin: Rinnalle ei muita. Muut merkit tulevat sotaorpotunnuksen alapuolelle.

  6. ERITYISTAPAUS: Merkki rikkoutunut. Jos valmistusvirhe, uuden saa maksutta. Jos itse rikkonut tai hävittänyt, uuden saa 30 euron maksua vastaan.
Lähde Kaatuneitten Omaisten Liiton ohjeistus