Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sotaorpohistoriaa

 

Suomen sotien 1939-1945 sotaorvot

Talvisodassa ja jatkosodassa menetti henkensä noin 90 000 sotilasta. 
Monet heistä olivat perheellisiä, sotaleskien määrä oli noin 30 000 ja
noin 55 000 lasta jäi sotaorvoksi.
 

 

 

 

 

 

 

 

Sotaorpojen yhdistysten, logon ja tunnuksen historiaa 

 1. 1940 – 1990 luvuilla muutamia sotaorpoyhdistyksiä.

 2. Pääkaupunkiseudun Sotaorvot (Psso) perustettiin 28.4.2001, jäsenmäärä vuoden lopussa 430.

 3. Psso kutsui olemassa olevien yhdistysten puheenjohtajia yhteiseen neuvotteluun 29.9.2001, jossa päätettiin aloittaa neuvottelut Kaatuneitten Omaisten Liiton (KOL) kanssa yhdistysten jäsenyydestä liitossa.

 4. Samasta kokouksesta julkilausuma sotaorpojen asemasta ja tavoitteista nykyhetkessä.

 5. Neuvotteluryhmä 6 henkeä kokoontui 10.11.2001.

 6. Eduskunnassa 40 hengen lähetystö 30.11.2001 tapasi 5 kansanedustajaa.
  Kansanedustajille toimitettiin useita aloitteita sotaorpoihin, kuntoutukseen ym. liittyen.

 7. Sotaorpojen Elämäntarina-kirjoittamiskurssi 2002.

 8. Ensimmäinen neuvottelu Kaatuneitten Omaisten Liitossa (KOL) 28.1.2002. Torjuva asenne sotaorpoihin. Sovittiin jatkoneuvottelu huhtikuulle 2002.

 9. Maaliskuussa 2002 sotaorpoyhdistysten yhteinen neuvottelu Tampereella. Siellä keskusteltiin sotaorpotunnuksen saamisesta ja päätettiin tehdä esitys eduskunnalle, jatkaa neuvotteluja KOL:n kanssa, vaikka samanaikaisesti keskusteltiin sotaorpoyhdistysten oman keskusliiton perustamisesta.

 10. Jotkut yhdistykset olivat valmistuttaneet rintamerkin, jossa oli yhdistyksen nimi. Pääkaupunkiseudun sotaorvot pyysi sotaorpoa, kuuluisaa graafikkoa Reijo Strömiä Porvoosta ja Markus Järveä Nurmijärveltä suunnittelemaan merkin, jossa oli heraldiset tunnukset ja teksti SUOMEN SOTAORVOT.

  Rintamerkkiä tilattiin ensimmäiset 1000 kpl ja useiden yhdistysten jäsenet kiinnostuivat yhteisestä merkistä ja tilasivat sitä yhdistyksilleen.

 11. Psso avasi www.sotaorvot.fi-sivuston. Sen suunnittelivat Annikki Saarenmäki ja Veikko Korpi.

 12. Psso päätti hakea merkille tuotemerkkirekisteröintiä 27.5.2002. Patentti- ja rekisterihallitus pyysi tarkennuksia, jotka annettiin 5.7.2003. Pyydettiin lausunnot Valkoisen Ruusun, Suomen Leijonan ja Vapauden Ristin ritarikunnilta. Kaksi ensimmäistä hyväksyivät, Vapauden Ristin ritarikunta vastusti, ’koska merkissä on käytetty jo kauan käytössä olleita tunnuksia heraldiikkaa, risti ja ruusuke, vaikka mikään taho ei ollut rekisteröinyt näitä tunnuksia nimiinsä. Tuotemerkin käyttöä ei kielletty. Psso luopui rekisteröinnistä Patentti- ja Rekisterihallituksessa 5.8.2004.

 13. Merkki oli kuitenkin jo levinnyt laajalle sotaorpojen keskuuteen ja miellettiin monella taholla ’Suomen Sotaorvot’ – yhteiseksi merkiksi ja sitä käytetään yleisesti.

 14. Kaikkien sotaorpoyhdistysten yhteinen laivaseminaari (114 henkeä) Viking- Cinderellalla 2.-3.12.2002. Seminaarin aikana 18 yhdistyksen puheenjohtajat ja edustajat pitivät kokouksen ja päättivät valmistaa esityksen sotaorpotunnusasiasta sekä eduskuntapuolueiden puheenjohtajille että presidentti Tarja Haloselle.

  Seminaarin aikana keskusteltiin vilkkaasti keskusjärjestöasiasta ja päätettiin jatkaa yhdistysten hallitusten edustajien kokoontumisia ja tärkeätä ideoiden ja kokemusten vaihtoa yhdistysten toiminnasta.

 15. Psso hyväksyttiin KOL-jäsenyhdistykseksi 1.1.2004.

 16. Suomen Sotaorvot -logo on ollut myös alusta asti Pääkaupungin Sotaorpojen julkaiseman www.sotaorvot.fi-sivuston tunnuksena. Erityisen tärkeä tämä tunnus oli sivustolla vuosina, jolloin sotaorpojen rekisteröintihanke tuli julkisuuteen lokakuussa 2009 ja siitä eteenpäin. Tuolloin sivuston kävijämäärät kasvoivat useilla tuhansilla kuukaudessa, koska media ja sotaorvot ja heidän omaisensa alkoivat etsiä tietoa sotaorvoista, yhdistyksistä jne.

 17. Tämän vuoksi valmistutin yleisesti tunnetusta ”Suomen Sotaorvot” -merkistä pronssisen hautakivilogon ja hoidan sen tilaukset ja toimittamisen vapaaehtoistyönäni kunnioituksesta sotaorpovaimoni ja hänen kohtalotovereidensa elämäntyötä kohtaan maamme itsenäisyyden hintana.

 18. Tuotto hautakivilogosta tulee Pääkaupunkiseudun Sotaorvot -yhdistyksen työn tukemiseen, koska yhdistys ylläpitää  www.sotaorvot.fi -sivustoa, jonka kautta pronssilogoa välitetään ja jonka etusivulla julkaistaan yhteystiedot kaikista netin kautta tavoitettavista sotaorpoyhdistyksistä. Samoin muutamien paikallisten yhdistysten sivut ovat tuon sivuston sisällä.

 19. Jos pronssilogon/hautakiven vainaja on kuulunut johonkin toiseen sotaorpoyhdistykseen, niin provisio logosta maksetaan tälle hänen yhdistykselleen.

 20. Syksyllä 2014 valmistui ’rekisteröityjen’ sotaorpojen ’kolmihaarainen’ sotaorpotunnus rintamerkki, jota saavat käyttää VAIN 30.6.2016 mennessa tai 7.2. - 31.8.2018 REKISTERÖIDYT sotaorvot. Ensimmäisessä jaksossa rekisteröityi yli 16 000 sotaorpoa.

  Kun kaikkiaan sotaorpoja on arvioitu olevan n. 50 000 – 55 000, heistä tuhannet/kymmenet tuhannet kuolivat jo ennen tätä rekisteröintiä – eivätkä kaikki nykyisistä sotarvoistakaan ole rekisteröityneet.

 21. Sotaorpojen rekisteröinnin jälkeen www.sotaorvot.fi-sivustolla on rinnakkain Suomen Sotaorvot-logo ja rekisteröityjen sotaorpojen tunnus. 
 
Yhteenvedon laatinut Jaakko Harjuvaara 
Webmaster www.sotaorvot.fi 
jaakko.harjuvaara(at)gmail.com